Vigyázat, pongyola! Csak laikusoknak.

A hackerfeleség naplója

Nőnap

We Can Do IT!

2017. március 08. - hackerfeleség

A sztereotípia azt diktálja, hogy ha szóba kerül úgy általában az informatika, meg a nők, akkor ez biztosan kompatibilitási problémát jelent. Pedig...

women-in-tech-splash.pngKép innen: https://crowdsource.storymaps.esri.com/stories/women-in-tech

 

Ha valaki nem ért valamihez, az nem az ő biológiai nemén múlik. Rengeteg férfi van, aki éppen úgy képtelen felfogni az IT Sec fontosságát, aki nem tudja, miért lehet veszélyes, ha nem védi megfelelően az adatait, aki éppen úgy kiposztolja gondolkodás nélkül Facebookra a görbe hétvége fotóit (persze nyilvánosan, hogy mondjuk a következő álláskeresésnél a HR-es is tudjon csemegézni), akinek lövése sincs, hogy hogyan kéne beállítani otthon a wifi-routert, hogy az tényleg jó legyen, aki - bár Igazán Fontos Személyként irányít egy céget, de - nem tudja fölfogni, hogy a cége feltört szerveréről ellopták az adatait, még akkor is, ha a feltört szerveren ott vannak azok az adatok - és sorolhatnám még hosszan.
És természetesen rengeteg nő is így van ezzel.

A Nőnap jelentőssége számora az, hogy ez a nap alkalmat ad arra, hogy többet beszéljünk arról, amiről ez a nap amúgy eredetileg is szól.

Fontosnak tartom, hogy a kislányok, meg a kicsit nagyobb lányok, és aztán a nők, asszonyok, anyák, öreglányok és nénik is tudják, hogy az informatika sem egy olyan része a világnak, ahol nincs keresnivalójuk. Hogy nyugodtan tanulhat egy kislány is programozónak, hogy álmodozhat arról egy tinilány, hogy pentester lesz, hogy jogod van anyaként is akarni mérnöki karriert és, hogy öreglányként is rajonghatsz a kütyükért és egy néniként is tisztában lehetsz egy phishing e-mailben rejlő veszéllyel.

Ne gondold, hogy a különböző nőmozgalmaknak manapság már nincs létjogosultsága. Egyáltalán nincs azzal baj, ha csajok fognak össze, hogy tegyenek magukért. Egy normális nőjogi szerveződés nem gyűlöli a férfiakat, nem a kirekesztésről, nem a pozitív diszkriminációról szól!
Én mondjuk azt szeretem, ha inkább együtt gondoljuk úgy, hogy fontos tenni az egyenlőtlenségek ellen.

Ne csak ma beszélgess a lányoddal az informatikáról! Mesélj érdekes dolgokat róla, mert attól, hogy lány és hercegnőnek öltözik, még igenis van agya, és nem csak óvónéninek, vagy fodrásznak, vagy egyéb alapértelmezetten lányos foglalkozásra lesz jó. Belegondoltál már, hogy miért nem visz haza az asszony annyit, mint az ugyanolyan beosztású férfi kollégája a cégnél? (Vagy hogy te miért keresel többet, mint a csaj, aki ugyanazt a munkág végzi, mint te?) Szereted a Nőt, és mégsem háborít fel, mégsem tűnik fel, hogy nem bánik vele, még mindig nem bánik vele éppen úgy a Világ, ahogy veled?

Nos, ezért van még mindig létjogosultsága  a Nőnapnak.

Én azt (is) szeretem a Hackerben, hogy általában nem old meg helyettem semmit. Megmutatja, hogy hogyan kell, hogy hogyan tudom egyedül. Igen, ez sokszor kényelmetlen és fárasztó. De tudja, hogy simán meg tudom csinálni, ha megtanulom - nem számít, hogy nő vagyok, azon ezek a dolgok nem múlnak. És tudom, hogy nem lehetek puhány én sem, csak azért, mert nő vagyok.

 

Ez a blog alapvetően nem csak nőknek szól, sőt!
De nagyon örülnék, ha ma megismertetnéd ezt legalább egy nőismerősöddel. Nagyon klassz dolog ma virággal kedveskedni a csajoknak - nekem legalábbis egyáltalán nincs ellenemre. �  (Igaz, más napokon sem, mert a szobanövények érthetetlen okból nem mindig bírják ki negyed évig víz nélkül... :) ) De adj ma tudást (is)! Lehetőséget, hogy önálló(bb), tájékozottabb lehessen az a nő, akit kedvelsz! Ne gondold, hogy azért, mert nő, ő úgysem értheti!

A bejegyzés trackback címe:

https://hackerfeleseg.hu/api/trackback/id/tr2012321711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.03.09. 10:14:27

Kedves írás, gyakorlatilag egyetértek az egésszel. A gond ma csinált és fizetett provokatőrökkel irányított történet.
A nők helyzete is és az informatikus kérdés is.
Szükség van nőmozgalmakra, de károsak a marketingalapú, másságot propagáló, internetalapú kamumozgalmak. Ök nem az egyenlőségre hajtanak, hanem a nemek közötti alap eltérések megszüntetésére, a klasszikus és a emberiség döntő többségét működtető evolúciós alapok eltakarítására.
Egy tisztességes elméjű nő örül, ha a férfi hódol neki - és ez független a fizetéstől, munkától -, a gedner-tarroristák pedig azt támadásnak tekintik, mert benne van: nő és férfi. Ahogy a melge sztájlisztok sem fognak a férfiaknak korrekt stílust mutatni, úgy a gender-terroristáknak is elfogadhatatlan, hogy ma a Földön élnek nők és férfiak...
Az informatika idecsatolása egyébként értelmetlen, mert bármilyen másik szakmával is elmondható lenne a dolog. Az informatika problémája generált és hazug napi propaganda, kb. ugyanannyi állásnélküli és tapasztalt informatikus (férfi és nő) van parlagon, dolgozik más szakmákban, akár segédmunkásként is, mind ahány állást hirdetnek. Csak ugye a mai HR-es gondolkodás (nem megbántva az ezen a területen dolgozó döntően 30 körüli modern nőket...) nem teszi lehetővé az állások elfoglalását.
Hogy egy nőt érdekli-e az informatika?
Talán ha valaki úgy közelítené meg a problémát, hogy szétbontja a halmazt sok tucat szakmára! Mert más egy elméleti matematikus, más egy mérnök informatikus, más egy hálózati munkatárs, más a távközlés és más az alja, a programozás. Ma utóbbit tartják az informatikának, vajon miért lenne vonzó bárkinek is egy végrehajtó, betanított munka jellegű feladat?
Az exem 10 évig volt nőként rendszergazda! Igaz két diplomával, két nyelvvizsgával... Volt karbantartó, telepítő, porszívozó - nem informatikai végzettséggel... A barátom tíz éve segédmunkás. 50 felett, sok évtizedes informatikai múlttal, tapasztalattl, rutinnal, diplomával, nyelvtudással. Multiknál végzett sikeres múlttal. De ő nem dolgozhat még a közelében sem a szakmájának.
Tehát informatika, nő és férfi... És még a nőnek volt több esélye.
Hogy ez idiotizmus, mert ő nem a szakmájában kapott esélyt, míg a szakmber meg nem kap férfiként?
Telán ezek lennének a fontosabb kérdések.

Mérnork 2017.03.09. 10:21:49

'Belegondoltál már, hogy miért nem visz haza az asszony annyit, mint az ugyanolyan beosztású férfi kollégája a cégnél? (Vagy hogy te miért keresel többet, mint a csaj, aki ugyanazt a munkág végzi, mint te?)"
Ez azért elég ordas csúsztatás. Az sose merül fel, hogy két férfi között is van fizetésbeli különbség, ugyanolyan beosztás esetén, a versenyszférában legalábbis biztosan. Sose voltam közalkalmazott, de ott meg elvileg az egységes bértábla nem tesz különbséget férfi és nő között, ugyanolyan feltételek teljesülése esetén.
Amúgy az asszony diplomája szerint "Információ rendszer programozó", a diplomamunkájában egy könyvelési programot kellett írnia anno, bár utána inkább csak sima könyvelőként dolgozott. A lányom meg éppen programozónak tanul, elég jó eredménnyel.

qwertzu 2017.03.09. 10:29:14

@Duplaxiii: Egy programozó egyszer megkettyintette a felséged, vagy honnan ez a sértettség? Ez az implementálás == aljamunka mentalitás kb. 20 éve volt divatban, aztán kihalt az architect tervez codemonkey implementál hozzáállás.

qwertzu 2017.03.09. 10:33:32

@Mérnork: "a diplomamunkájában egy könyvelési programot kellett írnia anno, bár utána inkább csak sima könyvelőként dolgozott"

De miért?

Nekem teljesen érthetetlen, hogy a programozó szakokon még azért voltak nők, de később egyetlen fejlesztővel se találkoztam. Hova a francba tünnek?

hackerfeleség 2017.03.09. 10:37:21

@Duplaxiii: Igazad van csomó mindenben. Én sem gondolom, hogy csak az informatikára kellene szorítani a nők szeretik-e (inkább: ismerik-e egyáltalán) kérdést. És egyébként az informatikától így általában engem is ráz a hideg, hiszen annyi sok része van, aki ért ehhez, az nem feltétlenül ért ahhoz. Röviden: nincs olyan, hogy informatikus. Az max. valami Mekk Mester. És igen, abban is igazad van, hogy máshol _is_ vannak hangsúlyok (szakember - nem szakmában, stb.).
Viszont ha nem egy több ezer oldalas monstrumot akarok írni, hanem valami fogyasztható mennyiséget, akkor kénytelen vagyok választani, és valamire irányítani a figyelmet a sokminden közül. :)

hackerfeleség 2017.03.09. 10:43:02

@Mérnork: Az általad kifogásolt mondat nem csúsztatás. Nem mondtam vele, hogy mindig és mindenhol kevesebbet keres egy nő, csak azért, mert nő. Nem mondtam, hogy férfi és férfi fizetése között nem lehet - akár csak a főnök szimpátiája miatt és nem a valós teljesítményüket figyelembe véve - különbség. De tény, hogy sok helyen igaz, hogy egy nő ugyanazért a mukáért kevesebbet kap, mint egy férfi, és az is igaz, hogy mindezt csak azért, mert nő.
Határozottan nem vagyok a pozitív diszkrimináció mellett, meg azt is utálom, ha bármit és eltúlozva a nemek közti különbségre kenünk. De úgy éreztem, hogy ha már a mindennapokban nem harcolok az egyenlőtlenségek ellen, van az a nap, amikor igenis fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egyenlőtlenségek (nem különbségek, mert azok mindig is lesznek, és jó is, hogy vannak) még mindig vannak, pedig nem kellene.

Klassz, hogy a lányod programozónak tanul, hajrá! :)

hackerfeleség 2017.03.09. 10:44:43

@qwertzu: Engem is érdekelne, hogy hova tűnnek.
Programozónak tanult, de nem programozóként dolgozó nők: hol vagytok? Mi történt veletek?

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2017.03.09. 13:24:36

Kedves szerző! A hozzáállásod pozitiv ezér szerintem ha alaposabban utána olvasol a témának, akkor rá fogsz jönni, hogy a nők elnyomásáról szóló narraiva itt egyáltalán nem állja meg a helyét.

A fizetéskülönbség csak akkor igaz, ha a nagy statisztikai átlagot nézzük és nem vesszük figyelembe a számtalan egyéb tényezőt (karriercélok, ledolgozott órák, gyerekek miatti kiesés, stb), ami a fizetést befolyásolja. www.haygroup.com/en/our-library/whitepapers/gender-pay-gap/

Szerintem nagyon-nagyon kevesen gondolják azt, hogy egy nőből nem lehet jó informatikus. Már csak azért sem, mert a területen dolgozók nagy része ismer legalább egy-két ilyet. A valódi egyenlőtlenség megszűnésével korábban rengeteg férfiak által ural szakmát hóditottak meg a nők (pl. jogász, orvos, biológus)
Az informatikában és más mérnöki szakmákban nem azért nem egyenlitődött ki a férfi/nő arány, mert valamiféle nyilt/láthatatlan kulturális elnyomás vagy diszkrimináció kiszoritja a nőket onnan, hanem mert átlagosan kevesebb nőt érdekel, mint férfit. Hiszen általában igaz az, hogy minél inkább egyenlőbb és gazdagabb egy ország (USA, Skandináv államok), minél több lehetőség van az önmegvalósitásra, ott arányaiban annál kevesebb nő választja magának mérnöki/informatikai hivatást, és minél szegényebb, egyenlőtlenebb (India, Oroszország), ott annál többen.

E felett csak azok nem tudnak napirendre térni, akiknek az ideológiája tagadja, hogy a nemek között létezhet bármiféle mentális különbség.

SimpleMe 2017.03.27. 14:32:30

Még mindig várom válaszod a 02.28.-án küldött emailomra!!

Szaktanár 2017.05.13. 19:29:40

@leader of noobs: "Hiszen általában igaz az, hogy minél inkább egyenlőbb és gazdagabb egy ország (USA, Skandináv államok), minél több lehetőség van az önmegvalósitásra, ott arányaiban annál kevesebb nő választja magának mérnöki/informatikai hivatást, és minél szegényebb, egyenlőtlenebb (India, Oroszország), ott annál többen."

mint skandináviában, az it-ban tanuló/dolgozó egyén, ezt az állítást határozottan cáfolom. borzasztóan kevés nő volt az iskolapadban, dolgozóként sem találkozok velük. egyszerűen nem szeretnek programozni, ez van. ez nem az egyenlőség kérdése, különösen, h az a kevés is, akivel találkoztam, vagy orosz volt, vagy orosz-közeli (litván pl).

Szaktanár 2017.05.13. 19:33:04

@Szaktanár: @leader of noobs: természetesen nem cáfolom, hanem éppen, h megerősítem. elnézést a tévedésért, elnéztem a több/kevesebb viszonylatot.

2017.05.17. 12:54:23

@hackerfeleség: hogy hová tűntek, azt én sem tudom. Én szám.tech. középiskolába jártam, ott volt külön lányosztály, akik szervezőnek tanultak és volt négy vegyes, ahol minimum a diákok fele lány volt.
Amikor dolgozni kezdtem, ott már csökkent az arány, csak minden harmadik-negyedik kolléga volt nő. (még a PC korszak előtt)
Aztán új munkahely, más munka, a lányok meg szép lassan eltűntek...