Vigyázat, pongyola! Csak laikusoknak.

A hackerfeleség naplója

A konkurencia küldte a hackert?

2017. május 12. - A feleség hackere

Régóta foglalkozom informatikával, régóta találkozom hackerek munkáival. Sok olyan dolog történt az évek alattt, melyek előremozdították bennem az érdeklődést és egyre több tanulásra késztettek. Most elmesélem az egyik első ilyen esetet, ami régesrégen történt egy ismerős céggel.

 

Akkoriban még nem folyt a csapból minden nap hackerekről szóló történet, pedig hackerek voltak és dolgoztak már akkor is.

Tehát ezzel az esettel nem a munkám során találkoztam, hanem egy ismerős céggel történt meg. Ez a cég egy könnyűipari cég volt rengeteg technológiai információval, nagy adatvagyonnal. A céges kultúra szerves része volt (már több, mint 20 éve), hogy év végén, kb. december közepétől már nem dolgoztak. December közepén nagy céges buli, vacsora, aztán két hét szünet. 

Ebben a szünetben tényleg senki nem ment be a céghez, a vezetők, tulajdonosok elmentek síelni, a dolgozók meg nyilván örültek, hogy elfelejthetik addig a munkát. Persze ez nagyon jól van így, de ilyenkor ki vigyáz az adatokra?

Januárban, mikor indították volna a gyártást, azt vették észre, hogy semmi sem működik, semmi nem megy, semmi nincs meg. Semmi. Az összes gépet feltörték, az összes adatot megsemmisítették - az összes mentést is beleértve. Persze, tudom, lehetne offline mentés, földrajzilag máshol stb., de a páncélszekrényes szalagos mentés egy KKV-nál nem gyakori még ma sem. Technológia, tervrajzok, CNC beállítások - minden ugrott, ami nem volt meg papíron.

Hetekig tartott, mire nagyjából elkezdtek dolgozni, de ez egy ilyen cégnél több hónapos lemaradást, túlórázást és beláthatatlan mértékű többletköltségeket okoz. Nem az a gond, hogy milliókat fizettek az adatok - részbeni - helyreállításáért, hanem az, hogy kötbéres munkákkal csúsztak el, a késés végiggyűrűzött az egész gyártási láncon, elképesztő káoszt okozva. Őszintén szólva csodálkozom, hogy talpra tudtak állni ezután, de tény, hogy a teljes folyamat iszonyú sokáig tartott. flint_sit-down_strike_window.jpg

Azóta is kérdés, hogy mi történt pontosan, de a mai fejemmel azt mondanám, hogy ez nem egy magánakció volt. Ez profi munka, amit profi csinált, márpedig egy profi nem lődöz vaktában és főleg nem dolgozik ingyen.

 

Szóval van ilyesmire példa hazai KKV szektorban is, csak erről nem feltétlenül ír az index.

Vigyázzatok a céges adatokra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hackerfeleseg.hu/api/trackback/id/tr2711813877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.