Vigyázat, pongyola! Csak laikusoknak.

A hackerfeleség naplója

Kalandok az e-bérlettel

Kipróbáltam a BKK e-bérletét, nektek már nem kell

2017. július 16. - hackerfeleség
Előzetesen szeretném elmondani, hogy a Hackernek persze gond nélkül működik a dolog.
Ilyen esetben én is azt mondanám kapásból, hogy akkor ez tuti user error, de nem

 

Épp rohanásban voltam, de azért gondoltam adok a BKK vadi új, szinte XXI. századi bérletének negyed órát, hátha sikerül megszerezni, és akkor azért örülünk.
  1. Regisztráltam. Az adatokat (mint általában) jelszószéfbe mentettem, tehát kizárt a későbbeikben a felhasználónév vagy a jelszó elírása, ugyanis nem kézzel pötyögöm be a random generált csodát.
  2. Vásároltam bérletet.
  3. Hánytam egy sort a visszaigazoló levéltől. Én elbújdosnék szégyenemben, ha egy formailag ekkora fos levelet raknék össze.
  4. És aztán szerettem volna használni a bérletemet. Persze nyilván nem ment.

  

bkk1.pngMik ezek az   hegyek?! Tényleg nem lehet ezt normálisan megcsinálni?

 

Ugyanis  míg a vásárlós felületre (https://shop.bkk.hu) gond nélkül be tudok jelentkezni a regisztráció során megadott adataimmal, addig a bérletmutogatós felületre (https://shop.bkk.hu/webpass) nem.
Sehogy. Se úgy, hogy a visszaigazoló e-mailben megadott linkre kattintok. Se úgy, ha beírom a böngészőbe az URL-t. Se úgy, hogy a https://shop.bkk.hu oldalon kattintok a webbérlet ikonra. Sehogy. Bármit csinálok, nem enged be.
Kipróbáltam a usernevet csupa kisbetűvel, csupa naggyal, kipróbáltam, hogy usernév helyett az e-mail címemet adom meg (a Hackernek mindhárom módon működik a bejelentkezés shopba is, webbérletre is). Semmmi. "Rossz felhasználónevet vagy jelszót adott meg." Ezen a felületen ráadásul nincs semmiféle link, gomb, bármi, hogy ha esetleg elfeleljtettem volna a jelszavam, akkor újat kérjek. De mondom, új jelszóra nincs szükség, hiszen a másik felületen működik, nincs baj a jelszóval.
(Az meg már csak hab a tortán, hogy nem fért bele a fejlesztésbe egy https átirányítás. Szóval ha nem úgy írod be, hogy https://..., akkor egyszerűen nem jön be az oldal, https nélkül ugyanis nem működik. Mondjuk ez utóbbi pozitív, de mégis hányan fogják tudni, hogy az olal azért nem jön be, mert ők nem írtk be elé a https-t? Minden normális fejlesztő ebben az esetben mindenképp csinál egy átirányítást, hogy ez ne okozzon gondot a usernek...)

bkk3.pngNem enged be, bárhogy kérem

 

A vásárlós felületen ugyan látszik, hogy vettem egy bérletet, de maga a bérlet nem látszik, mert nem férek hozzá. Tehát ha egy teljesen tájékozott ellenőrbe futok bele, akkor mivel nem tudom neki bemutatni az e-bérletem, megbüntet - mindezt úgy, hogy van bérletem.

bkk2.pngFigyelmeztetés a számla alján. Van is bérletem, meg nincs is - mint a mesében


Szóval mivel én már kipróbáltam, nektek már nem kell.
Vegyetek rendes bérletet és felejtsétek el még néhány évtizedre az itthoni modern, haladó, XXI. századi megoldásokat.
Azok ugyanis nem modernek, nem haladók, nem XXI. századiak és legfőképp nem megoldások.

A bejegyzés trackback címe:

https://hackerfeleseg.hu/api/trackback/id/tr3112668693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borisz 2017.07.18. 06:16:18

az indexen azt írták, hogy iphone-on safarin nem működik, de chrome-ban jó. hátha...

hackerfeleség 2017.07.19. 08:20:42

@borisz: igen, olvastam én is. nem ez a baj, nem safarival próbálkoztam. :)